Vanha ylioppilastalo - yksi Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä

Mannerheimintie 3, 00100 Helsinki

Vanhan ylioppilastalon historia on monipuolinen, mutta sijainti kaupungin sydämessä on ja pysyy. Vuonna 1870 valmistunut talo on Axel Hampus Dalströmin suunnittelema, ja se on kuuluisa myös lukuisista taideaarteistaan, kuten Akseli Gallen-Kallelan Kullervon sotaanlähtö -freskosta. Nykyisin Vanha on yksi Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä.

Vanhan ylioppilastalon tarina sai alkunsa, kun juhlivat ylioppilaat päätettiin siirtää häiritsemästä muita kaupunkilaisia suolle silloisen keskustan laitamille. Vuonna 1938 tilojen tulevaisuus oli vaakalaudalla, kun tulevan Kaivotalon rakennussuunnitelmat uhkasivat raivata ”Vanhan” sen tieltä; vuonna 1978 puolestaan rakennus oli tuhoutua lähes kokonaan tulipalossa.

Historian saatossa Helsingin keskusta on siirtynyt lähes tarkalleen Vanhan kohdalle. Jo yli 140 vuoden ajan Vanha on toiminut opiskelijoiden ja kaupunkilaisten kohtaamispaikkana niin ikään kulttuurikeskuksena kuin poliittisen opiskelijaliikkeen toimipisteenä. Vuonna 1979 entisöidyn talon ravintolat ja juhlasali toimivat nyt suosittuina tapahtumien viettopaikkoina. Vanha siis elää edelleen tapansa mukaan, täysillä.

Vanha ylioppilastalo pähkinänkuoressa

  • Maamerkki Helsingin sydämessä
  • Loistavat julkisen liikenteen yhteydet
  • Loistavat ravintola- ja juhlatilapalvelut

Vanhan historia

1868

Kunta jättää maistraatille käsiteltäväksi Axel Hampus Dahlströmin laatimat piirrokset. Ne etenevät Pietariin Aleksanteri II:n hyväksyttäväksi. Rakennustyöt aloitetaan.

Kiinnostuitko tilasta?

Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Maija Ryynänen

Vuokrauspäällikkö

maija.ryynanen@ylva.fi

+358 400 352 357

VASTUUTTOMUUS­RAPORTTI

Kokosimme yhteen törkeimmät vastuuttomuustekomme vuodelta 2023.

LUE RAPORTTI TÄSTÄ

Siirry takaisin sivun alkuun