Teksi lukee 'Vastuuttomuusraportti Raportti' ja tekstien edessä on kukka

Mikä kaikki Ylvan vastuullisuustyössä kusi vuonna 2023?

Ei niin paljon hyvää, ettei jotain pahaakin. Kokosimme keskeiset vastuuttomuustekomme raportoitavaan muotoon, jotta kuka tahansa pääsee (v)ihastelemaan syntilistaamme. Raportti ei (tietenkään) ole kolmannen osapuolen verifioima. Lisäksi sen vertailu kilpailijoihimme on mahdotonta, sillä tietääksemme kukaan muu ei vielä ole tällaiseen typeryyteen lähtenyt.

Täytyy muutenkin toivoa, että toiset suorittavat meitä paremmin, muutenhan tässä ollaan kohta niin sanotusti kaulaa myöten. Ja toisaalta, jos ei muut niin miksi sitten mekään, vai mitä?

Kaksi kuvaa päällekkäin, edessä on spraymaalattu hymiön kuva ja takana on kuva nosturista.

1. Tulemme
pettämään
hiilineut­raalius­lupauk­semme

Teemme rahaa rakentamalla ja remppaamalla taloja ja vuokraamalla niistä tiloja sekä kokkaamalla ruokaa ja myymällä sitä eteenpäin. Molemmat hommat vaativat runsaasti raaka-aineita, ja ainakin toistaiseksi jopa markkinoiden ympäristöystävällisimmät tuotteet tuottavat yhä päästöjä – joko enemmän (Lyyra-uudisrakennuksemme teräsrakenteet, 4 000 tCO2e) tai vähemmän (kilo kotimaista porkkanaa UniCafen salaattipöytään, 0,78 kgCO2e).

Päästöttömiä emme siis liiketoiminnoistamme saa. Hiilineutraaliuslupauksemme perustuukin mahdollisuudelle kompensoida ne päästöt, joista emme omin valinnoin pääse eroon. Tulevan EU-lainsäädännön mukaan hiilineutraaliudesta ei kuitenkaan voida puhua, jos se saavutetaan kompensoimalla. Eli suomeksi: ei tule onnistumaan.

No mitäs nyt? Korjaamme lupauksemme. Vähennämme jatkossakin päästöjä niin paljon kuin suinkin pystymme, ja pidämme alalla meteliä, jotta markkinoille saadaan vastuullisemmin tuotettuja raaka-aineita. Sitoudumme tekemään luonto- ja ilmastotekoja vähintään saman verran kuin aiheutamme haittaa. Kerromme avoimesti, mitä ”mahdollisimman paljon päästövähennyksiä” ja ”vähintään saman verran luonto- ja ilmastotekoja” käytännössä tarkoittavat.

2. Laskemme hiili­jalan­jälkemme itse parhaaksi katso­mallamme tavalla.