Skip to content

Vanha ylioppilastalo

Kaikki kohteet › Vanha ylioppilastalo

Yksi Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä

Vanhan ylioppilastalon historia on monipuolinen, mutta sijainti kaupungin sydämessä on ja pysyy. Vuonna 1870 valmistunut talo on Axel Hampus Dalströmin suunnittelema, ja se on kuuluisa myös lukuisista taideaarteistaan, kuten Akseli Gallen-Kallelan Kullervon sotaanlähtö -freskosta. Nykyisin Vanha on yksi Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä.

Vanhan ylioppilastalon tarina sai alkunsa, kun juhlivat ylioppilaat päätettiin siirtää häiritsemästä muita kaupunkilaisia suolle silloisen keskustan laitamille. Vuonna 1938 tilojen tulevaisuus oli vaakalaudalla, kun tulevan Kaivotalon rakennussuunnitelmat uhkasivat raivata ”Vanhan” sen tieltä; vuonna 1978 puolestaan rakennus oli tuhoutua lähes kokonaan tulipalossa.

Historian saatossa Helsingin keskusta on siirtynyt lähes tarkalleen Vanhan kohdalle. Jo yli 140 vuoden ajan Vanha on toiminut opiskelijoiden ja kaupunkilaisten kohtaamispaikkana niin ikään kulttuurikeskuksena kuin poliittisen opiskelijaliikkeen toimipisteenä. Vuonna 1979 entisöidyn talon ravintolat ja juhlasali toimivat nyt suosittuina tapahtumien viettopaikkoina. Vanha siis elää edelleen tapansa mukaan, täysillä.

Vanhan historia

Kunta jättää maistraatille käsiteltäväksi Axel Hampus Dahlströmin laatimat piirrokset. Ne etenevät Pietariin Aleksanteri II:n hyväksyttäväksi. Rakennustyöt aloitetaan.

1868

Ylioppilastalo valmistuu. Vihkiäisten jälkeen lukuisten taiteilijoiden ja sisustajien töitä sijoitetaan taloon. Julkisivua koristavat Väinämöisen ja seppä Ilmarisen patsaat asetetaan paikoilleen 1888.

1870

Vanhan purkamista ehdotetaan tulevan Kaivotalon rakennussuunnitelmissa. Sodan myötä purkusuunnitelmat peruuntuvat.

1938

Opiskelijademokratiaa vaativa oppositioryhmä valtaa Vanhan juuri ennen Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan 100-vuotisjuhlaa. Valtaus sujuu rauhallisesti innokkaissa tunnelmissa.

1968

Vanha vaurioituu pahasti tulipalossa. Yksi suuren juhlasalin katoista romahtaa. Arvokkaat taideteokset saadaan kuitenkin ajoissa turvaan.

1978

Talon entisöinti ja korjaukset valmistuvat ripeästi loppuvuoteen mennessä. Suunnittelusta vastaavat Vilhelm Helander ja Juha Leiviskä.

1979