Skip to content

Kaivotalo

Kaikki kohteet › Kaivotalo

Kuvaaja: Kirsto Vedenoja

Kaivotalo, näköalapaikka Helsingin keskiössä.

Arkkitehti Pauli Salomaan suunnittelema Kaivotalo valmistui tyylisuuntansa malliesimerkiksi vuonna 1955. Kaivotalon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa sijaitsee liiketiloja, ylemmät kerrokset toimivat toimistotiloina.

Upeat näköalat kertovat sijainnin parhaat puolet: kulkuyhteydet rakennukseen ovat Helsingin parhaat ja alueen palvelut loistavat.

1 min

julkisen liikenteen pysäkeille

30 min

autolla lentokentälle

yli 12 000 m2

yhteensä kerroksissa 1-9

yli 50

lounaspaikkaa 500m etäisyydellä

Räätälimestari Palmqvist hankkii tontin omistukseensa.

 

Paina ja vedä sivulle selataksesi aikajanaa.

1839

Tontin silloinen omistaja, rautatiehallitus, ilmoittaa tontin olevan myynnissä. Ylioppilaskunta tekee tontista ostotarjouksen.

1914

Henkivakuutusyhtiö Kaleva suunnittelee konserttitalon rakentamista tontille. Eduskunta kuitenkin hylkää tontin luovuttamisen vastikkeetta konsertti- ja kongressitalo -rakennushankkeen kymmenen vuotta myöhemmin 1927.

1917

Eduskunta hyväksyy tontin myymisen ylioppilaskunnalle. Ensimmäiset suunnitelmat talosta laaditaan 1930.

1929

Rautatiehallitus luovuttaa tontin uudelle omistajalle, ylioppilaskunnalle.

1938

Talon rakennustyöt on tarkoitus aloittaa. Ne kuitenkin viivästyvät.

1940

Ylioppilaskunta tekee rakentamispäätöksen. Talon rakennus alkaa seuraavana vuonna. Rakennuksen tieltä puretaan 1892 valmistunut kirjastotalo, ja ylioppilaskunta rakennuttaa uuden kirjaston Mechelininkadulle Domus Academican kupeeseen.

1952

Kaivotalo valmistuu ja vihitään käyttöön.

1955

Helsingin kaupunginvaltuusto tekee päätöksen metron rakentamisesta. Rakennustyöt alkavat saman vuoden aikana. Vuonna 1972 HYY alkaa suunnitella metron vaikutuksia keskustan tontilleen.

1969

Edustajisto hyväksyy keskustakiinteistöprojektin (KKP) 8-kerroksisen vaihtoehdon toteuttamisen, ja rakennustyöt aloitetaan 1979. Rakennustyön aikana huoltoliikenne siirretään maan alle, ja jalankulkijoille luodaan turvallinen yhteys Mannerheimintieltä metroon.

1978

Uudet rakennukset ja uudistuneet tilat valmistuvat ja vihitään käyttöön. Kaivotalon lasi- ja alumiiniverhoilu on uutta, ja lisäksi sen julkisivu valaistaan; mainostekstit ovat tarkkaan harkittuja. Kokonaisuudessaan Kaivotalosta muodostuu moderni, geometrisen säännönmukainen liikerakennus.

1981

Täydellinen sijainti

Kaivotalossa parasta on sen keskeinen sijainti. Kulkuyhteydet Kaivotalolle ovat voittamattomat: julkinen liikenne kulkee aivan kiinteistön vierestä, oli kyse sitten alueen sisäisistä yhteyksistä tai kaukoliikenteestä. Lisäksi vuokranantajan yhteyshenkilöt ovat samassa rakennuksessa, ja kiinteistöä ympäröivät kaupungin monipuolisimmat palvelut.

– Inka Snellman & Maija Ryynänen, vuokrauspäälliköt

Etsitään yhdessä juuri sinulle sopivat toimitilat