Ylva vähensi rakennushankkeidensa päästöjä 400 maailmanympäriajon verran: tutustu vastuullisuuskatsaukseen 2024
30.6.2025
Kumulatiivisesti Ylvan liiketoiminnan aiheuttama ilmasto- ja luontohaitta kasvoi. Toiminnan hiili-intensiteetti ja jätteiden kierrätysaste kuitenkin paranivat, mikä osoittaa, että päästöjen vähentämiseksi on tehty oikeita toimia.
Ylvan hiilidioksidipäästöjä lisäsivät ennen kaikkea liiketoiminnan kasvu ja rakennushankkeiden valmistuminen. Myös jätettä tuotettiin Ylvan kiinteistöissä kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2023, mikä johtui pääasiassa Grand Hansa -hotellin avautumisesta. Liiketoiminnan hiili-intensiteetti, eli kasvihuonekaasupäästöjen suhde liikevaihtoon, ja jätteiden kierrätysaste kuitenkin paranivat. Tämä osoittaa, että liiketoiminnan kasvu on toteutettu aiempaa kestävämmin.
Vuonna 2024 Ylva sai valmiiksi merkittävät rakennushankkeensa Grand Hansan ja Lyyran. Hankkeiden materiaalisidonnaisia päästöjä onnistuttiin pudottamaan keskimäärin noin 10 prosenttia. Yhteensä kyse on noin 2200 t CO2e suuruisesta päästökuormasta.
”Prosentteina muutos saattaa kuulostaa pieneltä, mutta sen vaikutukset ovat merkittäviä. Leikatulla päästömäärällä ajaisi 400 kertaa maapallon ympäri, lämmittäisi 200 000 sähkösaunaa tai lennättäisi 3 800 henkilöä edestakaisin Helsingistä Müncheniin”, kertoo Ylvan Chief Impact Leader Eelis Rytkönen.
Ylvan liiketoiminta kuormittaa erityisesti Itämeren aluetta
UniCafe-ravintoloissa myytävien kasvipohjaisten aterioiden osuus kasvoi kahdella prosenttiyksiköllä, ja oli 47 prosenttia. Kaikkien lounasaterioiden keskimääräinen päästö pysyi kuitenkin samana.
”Luvut osoittavat, että olemme onnistuneet tekemään vaikuttavia toimenpiteitä kasvipohjaisen ruoan menekin lisäämiseksi. Samalla meidän on kuitenkin kehitettävä reseptiikkaamme, jotta saamme myös päästöintensiivisempien lounasvaihtoehtojen kuormaa alaspäin”, Rytkönen pohtii.
Vuonna 2024 Ylva selvitti ensimmäisten suomalaisyritysten joukossa liiketoimintansa luontovaikutukset. Selvityksen mukaan Ylvan liiketoiminta kuormittaa erityisesti Itämeren aluetta. Noin 60 prosenttia Ylvan ravintoloiden rehevöittämispotentiaalista kohdistuu Itämeren valuma-alueelle. Vastaavasti noin 40 prosenttia rakentamisen aikaansaamista saasteista uhkaa Itämeren aluetta.
”Vaikka liiketoimintamme on hyperpaikallista, aiheuttaa se merkittävää haittaa myös maamme rajojen ulkopuolella. Ostamme esimerkiksi kahvia, hedelmiä, pähkinöitä ja mausteita alueilta, jossa biodiversiteetin heikentymien on kriittisempää kuin pohjolassa”, Rytkönen kertoo.
Ylvan vastuullisuustekoja vuonna 2024
Pienensimme liiketoimintamme hiili-intensiteettiä ja neliökohtaista energiankulutusta. Hiili-intensiteetti laski 11 prosenttia ja oli 182 t CO2e / liikevaihto milj. euroa. Neliökohtainen energiankulutus väheni noin 4 prosenttia.
Laskimme liiketoimintamme luontovaikutukset. Meillä on nyt ymmärrys siitä, miten kaksi suurta rakennushankettamme sekä ravintolaliiketoimintamme vuoden raaka-ainehankinnat kuormittivat luontoa. Seuraavaksi asetamme tavoitteet luontohaitan pienentämiseksi.
Paransimme kierrätysastettamme. Toteutimme yhteistyössä Carrotin kanssa Kaivopihan kiinteistössämme jätteenkierrätyspilotin, jonka tavoitteena oli kannustaa vuokralaisiamme kierrättämään jätteensä tehokkaammin. Vuokralaisemme kokivat, että pilottiin oli helppoa lähteä mukaan, ja Ylvan keskimääräinen kierrätysaste nousi vuoden aikana noin 10 prosenttiyksikköä. Pilottiin osallistuneiden vuokralaisten kierrätysasteet olivat keskimääräistä kierrätysastetta vähintään kymmenen prosenttiyksikköä korkeammat.
Aloitimme kahvinporojen keräyksen omissa ravintoloissamme Kaivopihalla. Kahvinporojen kierrättäminen vähentää syntyvän biojätteen määrää ja Kaivopihan kiinteistön biojätemaksuja. Kerätyistä poroista valmistetaan puutarhamultaa.
Sertifioimme koko kiinteistökantamme. Ainoastaan Tuusulassa sijaitseva Aleksis Kiven kuolinmökki ei vielä täytä LEED- tai BREEAM-sertifiointien tasoja. Vaikka sertifikaatit eivät ole aukottomia kestävyyden osoittajia, ne antavat vertailukelpoiset linssit kansainvälisille sijoittajille ja vuokralaisille kiinteistökohteiden tarkastelussa.
Nostimme UniCafeissa myytyjen kasvipohjaisten aterioiden osuutta. Kasvipohjaisten aterioiden osuus kaikista myydyistä aterioista nousi 2 prosenttiyksikköä ja oli 47 prosenttia.
Tutustu Ylvan vastuullisuuskatsaukseen 2024.
Lisätietoa:
Eelis Rytkönen
Chief Impact Leader
+358 40 550 2477
eelis.rytkonen@ylva.fi