Lyyra-hankkeen ensimmäinen osa valmistui, 70-vuotisjuhliaan viettänyt ravintolaliiketoiminta elpyi pandemiaa edeltäneelle tasolle
28.3.2024
Vuonna 2023 Ylvan liikevaihtoa kiritti kasvuun etenkin ravintolaliiketoiminnan kehitys: UniCafe-ravintoloiden kävijämäärät palasivat koronapandemiaa edeltäneelle tasolle. Korkea inflaatio ja nousseet korot toivat yhä epävarmuutta kiinteistöliiketoimintaan.
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Ylva-konsernin liikevaihto kasvoi 17 prosenttia vuonna 2023 ja oli 29,3 miljoonaa euroa (2022: 24,9 milj. euroa). Liikevaihdon nousuun vaikutti etenkin ravintolaliiketoiminnan kasvu: UniCafe-ravintoloiden kävijämäärät ja lounasmyynti palasivat vuoden aikana koronapandemiaa edeltäneelle tasolle. Ylvan ravintolaliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 35 prosenttia ja oli 12,3 miljoonaa euroa (2022: 9,1 milj. euroa). Vuonna 2023 Ylvan ravintoloissa myytiin 1,77 miljoonaa lounasta. Määrä kasvoi 27 prosenttia edellisvuoden 1,39 miljoonasta lounaasta.
Kiinteistöliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 8 prosenttia ja oli 16,8 miljoonaa euroa (2022: 15,6 milj. euroa). Liikevaihdon kasvuun vaikuttivat erityisesti tilikauden aikana vahvistuneet tilavuokratuotot ja käyttöasteen kasvu. Kiinteistöjen arvioitu markkina-arvo laski yhteensä 52 miljoonalla eurolla, ja oli vuoden lopussa 402,8 miljoonaa euroa (2022: 454,8 milj. euroa). Markkina-arvon laskun taustalla oli yleisestä taloustilanteesta ja tuottovaatimusten kasvusta johtunut käypien arvojen lasku, mutta siihen vaikuttivat myös omaisuuden realisoinnit.
”Vaikka kulunut vuosi oli Ylvalle erittäin haastava, mahtui sen varrelle myös uskomattomia saavutuksia. Lyyra-korttelimme ensimmäinen osa valmistui tammikuussa 2023, ja toimistorakennus otettiin käyttöön lähes täyteen vuokrattuna. Toimistorakennuksen myynti heinäkuussa todisti, että Helsingin kaupunkistrategian mukaisesti – vastuullisesti, muuntojoustavasti ja raideliikenteen varteen – toteutetuille kohteille löytyy sijoittaja- ja vuokrauskysyntää haasteellisessakin markkinasuhdanteessa”, kertoo Ylvan toimitusjohtaja Leea Tolvas.
”Toisen pääliiketoimintamme, 70-vuotisjuhlavuottaan viettäneen UniCafe-ketjun, kävijämäärät palautuivat viimein normaalille tasolle poikkeusvuosien jälkeen. Tilinpäätöksen julkistushetkellä kaikki 19 ravintolaamme ovat jälleen auki asiakkaille”, Tolvas jatkaa.
”Emme kuitenkaan voi tuudittautua hyvään tilanteeseen: tähän asti olemme pystyneet hillitsemään nousseiden kustannusten vaikutuksia tarkalla hankintojen ja aukioloaikojen ohjauksella, mutta omat keinomme on nyt käytetty. Opiskelija-aterian 5,5 euron enimmäishintaan tarvitaan korotuksia, jotta yrityksillä on ylipäätään edellytyksiä jatkaa edullisen ja terveellisen opiskelijaruoan tarjoamista.”
Ylvan tuo ensimmäisten suomalaisyritysten joukossa tieteeseen perustuvat luontotavoitteet ilmastotavoitteiden rinnalle
Ylva siirsi vastuullisuutta koskevat lukunsa osaksi tilinpäätöstä ja toimintakertomusta vuonna 2022. Tänä vuonna raportoitava kokonaisuus laajenee entisestään: ravintolatoiminnan osalta Ylva raportoi ensimmäistä kertaa lounaiden keskimääräisen hiilijalanjäljen kehityksen, ja Scope 3 -päästöjä huomioidaan myös kiinteistöliiketoiminnasta.
”Hiilijalanjälkilaskentamme tarkentuu koko ajan. Samalla tunnistamme toiminnastamme uusia päästölähteitä. Kuluneen vuoden aikana olemme muun muassa ryhtyneet seuraamaan jätehuollon ja vuokralaismuutostöiden hiilipäästöjä ja laajentaneet ravintolatoiminnan päästölaskennan koskemaan kaikkia ostoja”, Tolvas kertoo.
Vuonna 2023 Ylvan Scope 1- ja Scope 2 -päästöt pysyivät nollassa. Scope 3 -kategoriaan luettavat lounaiden hiilipäästöt kasvoivat 24 prosenttia ja olivat 1 130 tCO2e (2022: 920 tCO2e). Myytyjen lounaiden keskiarvopäästöt laskivat kuitenkin 2 prosenttia, minkä ansiosta koko ravintolatoiminnan hiili-intensiteetti väheni 9 prosenttia ja oli 92 tCO2e / liikevaihto M€ (2022: 101 tCO2e / liikevaihto M€). Vegaanisten aterioiden osuus myydyistä aterioista oli 45 prosenttia (2022: 40 %). Merkittävä kasvu saatiin aikaiseksi ennen kaikkea lisäämällä ravintoloissa tarjolla olevien vegaanisten ateriavaihtoehtojen määrää.
Vuonna 2023 Ylva osallistui ensimmäisten suomalaisyritysten joukossa UN Global Compact Network Finlandin Tieteeseen perustuvat luontotavoitteet -ohjelmaan. Vuonna 2024 tarkoitus on määritellä sen pohjalta Ylvan ilmastotavoitteiden rinnalle luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen tähtäävät tavoitteet.
”Seuraamme tarkasti myös EU:n Green Claims -lainsäädännön kehittymistä. Tarkoituksemme on kehittää vastuullisuutta ja siihen liittyviä tavoitteita koskevaa viestintäämme uuden lainsäädännön mukaiseksi jo etukäteen”, Tolvas sanoo.
Ylvan tulos painui tappiolle: voitonjako omistajayhteisölle jää toteutumatta
Ylva investoi tilikauden 2023 aikana yli 92,2 miljoonaa euroa (2022: 76,2 milj. euroa) kahteen Helsingin ytimessä sijaitsevaan kärkihankkeeseensa Grand Hansa -hotelliin ja Lyyra-kortteliin. Molemmat hankkeet valmistuvat kevään 2024 aikana.
Konsernin käyttökate ilman kertaluontoisia eriä vakiintui kuluneen tilikauden aikana 9,3 miljoonaan euroon (2022: 9,4 milj. euroa). Merkittävästi kasvaneet rahoituskustannukset laskivat kuitenkin operatiivisen kassavirran nollaan (2022: 4,16 milj. euroa). Rahoituskulut painoivat erityisesti kiinteistöliiketoiminnan operatiivista kassavirtaa. Ravintolaliiketoiminnan käyttökate 2023 toteutui voitollisena lounasmyynnin kasvun ja kustannussäästöjen turvin. Nousseiden kustannusten ja arvonalennuskirjauksien takia tilikauden tulos vuodelta 2023 oli 17,03 miljoonaa euroa tappiollinen (2022: -4,70 milj. euroa).
Omistajastrategian mukaisesti pääomanjakoa HYYn toimintataloudelle ei toteuteta tilinpäätöksen yhteydessä. Voitonjako jätetään toteuttamatta nyt toisena vuonna peräkkäin.
Ylvan palveluksessa oli vuonna 2023 keskimäärin 126 henkilöä (2021: 110 henkilöä).
Tutustu Ylvan vuoden 2023 tilinpäätökseen ja toimintakertomukseen
Ylvan TCFD- ja EU-taksonomiaraportin sekä yhteenvedon UN Global Compactin edellyttämästä CoP-raportoinnista löydät osoitteesta ylva.fi/vastuullisuus.
Lisätietoja:
Leea Tolvas
Toimitusjohtaja
+358 50 400 0323
leea.tolvas@ylva.fi