Toisin kuin kaikissa muissa yrityksissä, Ylvassa on yhdenvertaisuuden näkökulmasta yhä paljon pielessä
23.6.2025
Nämä viisi vikaa tekevät toiminnastamme kiusallista tasa-arvon teemakuukautena – ja toki muulloinkin.
Taas on aika Pride-viikon, ja suomalaiset yritykset kömpivät koloistaan julistamaan, kuinka ihanasti meillä kaikki onkaan (sateenkaariemoji). Ylvassakaan kaikki ei ole huonosti – mutta ei toisaalta läheskään niin hienosti kuin voisi olla.
Kun muut rakastavat (arvaa ketä), me ruoskimme (itseämme). Roast on toteutettu vuosittain julkaisemamme Vastuuttomuusraportin hengessä. Tutustu uusimpaan rökitykseen täällä.
Tässä siis viisi valuvikaa toiminnastamme. Vastuutonta Pridea!
1. Tilamme eivät ole syrjinnästä vapaita.
Tai siis tietysti ovat, niin ainakin julistamme. Ja kovasti toivomme. Emme kuitenkaan pysty etukäteen estämään, jos joku päättää olla idiootti. Kaikki syrjintään, lähentelyyn, ahdisteluun ja nimittelyyn puuttumisemme on puuttumista käynnissä olevaan tai jo ohi menneeseen tilanteeseen.
Mitä sitten voimme tehdä? Kouluttaa ja opastaa. Koulutamme henkilökuntaamme tunnistamaan syrjivän, loukkaavan ja jopa vahingollisen käytöksen. Asiakkaitamme ohjeistamme ottamaan muut huomioon ja kertomaan meille väärinkäytöksistä viipymättä. Puutumme heti, kun havaitsemme törkeyksiä tai saamme niistä asiakkailtamme tiedon.
2. Tilamme eivät ole esteettömiä.
Ravintoloihimme ja liiketiloihimme pääsee kyllä kulkemaan, ja verkkosivumme on tsekattu esteettömyyden näkökulmasta. Tiedostamme kuitenkin, että esteettömyys on paljon muutakin kuin hissejä ja värimäärityksiä. UniCafeiden linjastojen käyttö vaatii kokonaisvaltaisesti toimivaa kehoa, kaikki ravintolamme eivät välttämättä ole akustisesti miellyttäviä paikkoja kuulovammaisille eikä mistään tiloistamme löydy opasteita näkövammaisille – ihan vaan pari juttua mainitaksemme. Ja jos palataan niihin hisseihin: ensin niiden luokse pitää tietenkin löytää…
Please fix? Nyt on pakko olla rehellinen. Täydellisen esteettömiä emme saa tiloistamme varmaan koskaan. UniCafe-ravintoloiden osalta olemme sidottuja Helsingin yliopiston päätöksiin kehittää kiinteistöjään. Omien tilojemme puolesta teemme parhaamme varmistaaksemme, että ne ovat mahdollisimman hyvin kaikkien käytettävissä. Sen mitä emme voi toteuttaa sisustamalla tai rakentamalla, pyrimme korvaamaan inhimillisellä asiakaspalvelulla. Olemme tietoisia, opastamme ja autamme.
3. Emme tiedä, noudattavatko yhteistyökumppanimme ihmisoikeuksia.
Ylvalla on käytössä vastuullisuusliite, jonka kaikki kumppanimme ja vuokralaisemme allekirjoittavat. Liitteessä edellytämme heiltä tiettyä tasoa esimerkiksi ympäristöön, ihmisoikeuksiin ja hallintoon liittyvissä asioissa. Käytännössä meillä ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia valvoa, toimivatko kumppanimme lupaamallaan tavalla.
Antaa olla? Vastuullisuusliite on osa vuokrasopimustamme, ja toisinaan yhdessä sovittua rikotaan. Liite on silti hyvä ja tarpeellinen työkalu, jonka avulla voimme viestiä kumppaneillemme arvoistamme ja tavastamme toimia sekä käydä niihin liittyviä keskusteluita sopimusvaiheessa. Kaikkea emme voi kytätä, mutta jostain voimme sentään aloittaa. Kartoitamme vuoden 2025 aikana YK:n Global Compactin Business and Human Rights -ohjelmassa, mikä osa toiminnastamme on kaikkein riskialtteinta sosiaalisen vastuullisuuden näkökulmasta. Päätämme selvityksen pohjalta seuraavista toimenpiteistä.
4. Diversiteettiä voisi olla porukassamme enemmänkin
Ylvalla on töissä monen värisiä, ikäisiä ja kielisiä ammattilaisia, ja toistuvien henkilöstökyselyidemme mukaan yhteisössämme otetaan diversiteetti hyvin huomioon. Erityisesti toimistomme valkokaulusduuneja kansoittavat kuitenkin yhä valkoihoiset suomalaistaustaiset miehet ja naiset. Johtoryhmässämme miesten ja naisten määrä menee nätisti tasan. Ylvan hallituksessa naiset ovat sen sijaan tällä hetkellä vähemmistönä: kahdeksasta jäsenestä vain kaksi on naisia.
Lisää väriä, lisää näkökulmia? Toki, mielellään! Toivomme, että meille hakeutuisi töihin mahdollisimman erilaisia ihmisiä – tämä samainen lause löytyy myös kaikista työpaikkailmoituksistamme. Tiedostamme kuitenkin, että jotkin rekrytointivaatimuksemme rajaavat pois potentiaalista porukkaa diversiteetin näkökulmasta. Tyypillinen esimerkki on hyvä suomen kielen taito, jota monissa rooleissamme vaaditaan esimerkiksi suomeksi kirjoitettujen sopimustekstien tulkitsemiseen.
5. Meillä ei ole käytössä anonyymia rekrytointia
Ylvalle haetaan töihin omalla nimellä ja naamalla. Uskomme tietenkin itse, että palkkaamme aina pätevimmän ja sopivimman henkilön. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että esimerkiksi henkilöt, joilla on vieraskielinen nimi, hyötyisivät rekryprosessin anonymisoinnista.
Eikö tämä nyt olisi helppo muuttaa? Ylvan kokoinen yritys tekee hyvin pienen määrän rekrytointeja vuodessa. Jotta voisimme muuttaa rekrytointimme anonyymiksi, meidän pitäisi rakentaa rekrytointijärjestelmä. Se maksaa aikaa ja rahaa, ja monimutkaistaisi nyt varsin simppeliä ja suoraviivaista rekryprosessiamme. Ei siis mahdoton, mutta juuri nyt hieman vaikea.
Ränt over.
Onko toiminnassamme vielä jotain, mikä olisi pahasti pielessä? Vinkkaa siitä meille anonyymin ilmoituskanavamme kautta!