UniCafe palkittiin elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksestaan
7.5.2025

Tila- ja tulevaisuus -seminaarissa palkitut osallistujat seisomassa vierekkäin luentosalissa.
UniCafelle myönnettiin palkinto parhaasta elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksesta. Sitoumus2050-palvelussa tehtyjen kestävän kehityksen sitoumusten vuoden 2024 parhaimmisto palkittiin Helsingin Pikkuparlamentissa 7.5. järjestetyssä Tila ja tulevaisuus -seminaarissa.
Sitoumuksellaan UniCafe edistää ravintola-alan kestävämpiä käytänteitä. UniCafen sitoumus keskittyy materiaalitehokkuuden parantamiseen. Konkreettisia keinoja tähän ovat muun muassa elintarvikejätemäärien seuranta ja vähentäminen, vaihtoehtoisten hinnoittelumallien kokeileminen, kierrätyksen tehostamisen sekä henkilökunnan kouluttaminen ja sitouttaminen.
”Ravintola-alalla on kestävyydessä vielä paljon kirittävää, ja sitoumus on meistä hyvä ja läpinäkyvä tapa asettaa konkreettisia, mitattavia tavoitteita omalle kehitystyölle. Avainasemassa on asiakkaiden ja oman henkilökuntamme tietoisuuden kasvattaminen sekä sitouttaminen kestävämpiin toimintamalleihin”, Ylvan ravintoloiden liiketoimintajohtaja Anne Immonen kertoo.
”Elintarvike- ja ravintola-alan merkittävimmät kestävyyshaasteet piilevät alkutuotannossa ja hävikissä. On tärkeää huolehtia siitä, etteivät arvokkaat raaka-aineet päädy ruokahävikkinä roskiin”, toteaa Ylvan Chief Impact Leader Eelis Rytkönen.
Palkintoperusteluissa todetaan muun muassa, että UniCafen sitoumuksen konkreettiset ja monipuoliset toimenpiteet huomioivat sekä asiakkaat että henkilöstön, mikä tukee toiminnan jatkuvaa parantamista ja lisää tietoisuutta ravintola-alan kestävistä käytännöistä ruokahävikin vähentämisessä. Sitoumuksen vaikuttavuutta vahvistaa UniCafen tärkeä rooli opiskelijoiden tietämyksen lisäämisessä.
Vastuullisuusagentit vievät kestäviä käytäntöjä ravintoloihin
Biojätemääriä ja niiden kehitystä seurataan UniCafe-ravintoloissa tarkasti, ja niistä viestitään ravintolatilassa myös asiakkaille. Biojätemäärien vähentämiseksi UniCafessa on seurannan pohjalta tehdyt toimipaikkakohtaiset suunnitelmat. Ruokahävikkiä torjutaan sekä oman Leftover-konseptin että ResQ-palvelun avulla.
UniCafen henkilökunnan keskuudesta on koulutettu kolme vastuullisuusagenttia, jotka jakavat tietoa ja seuraavat vastuullisten käytäntöjen toteutumista omissa vastuuravintoloissaan. Vuonna 2024 vastuullisuusagentit veivät ravintoloihin tietoa esimerkiksi kertakäyttöisten elintarvikepakkausten ja juomamukien ympäristövaikutuksista. Koko UniCafen henkilöstö on suorittanut kestäviin käytäntöihin keskittyvän Ammattilaisen kädenjälki -koulutuksen.
Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus on ollut osana vuosittain palkittavia kestävän kehityksen sitoumuksia vuodesta 2022 alkaen, jolloin ravintola-ala liittyi siihen mukaan. Palkinnon myöntävät työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö.
UniCafe on mukana sekä elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksessa että muovisten kertakäyttöisten annospakkausten kulutuksen vähentämistä koskevassa Green Deal -sopimuksessa.
Tutustu UniCafen sitoumuksiin täällä: sitoumus2050.fi/materiaalisitoumukset
Lisätietoa:
Anne Immonen
Liiketoimintajohtaja, ravintolat
+358 40 512 5008
anne.immonen@ylva.fi
Kuva: Erika Lindblom, valtioneuvoston kanslia.