Näin niitä päästöjä vähennetään, Keskuskauppakamari
Teimme Ylvassa päätöksen luopua naudanlihasta helmikuuhun 2020 mennessä UniCafe-ravintoloissamme. Päätös perustui yhtiömme strategiseen linjaukseen kehittää toimintaamme kestävämmäksi ja haluumme olla hiilineutraali.
Ilmastonmuutoksen torjumiseen on herätty viimeisen vuoden aikana ympäri maailman. Samalla kuitenkin tarve konkreettisille teoille on huutava. Näin ollen päätös luopua eniten ympäristöä kuormittavasta proteiininlähteestä oli Ylvalle luonteva valinta, jolla samalla laskimme ravintolatoimintamme raaka-aineista syntyviä päästöjä 11%.
Päätöksestämme saamamme palaute on ollut pääosin kiittävää, mutta on meitä toki kritisoitukin. Naudanlihan poistaminen valikoimista on monien mielestä ekofasismia, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk) kutsui meitä kasvismafiaksi. (Tästä ajattelimme teettää t-paitoja.) Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kritisoi päätöstä eikä pitänyt sitä järkevänä.
Toistaiseksi keskustelussa on ollut valitettavan tunkkainen identiteettipolitiikan sivumaku. Päätöksestämme luopua naudanlihasta tuli kerta heitolla yksi aihe lisää, josta tuli olla jotain mieltä – joko lämpimästi puolesta tai ehdottomasti sitä vastaan. Ja näin, vaikkei keskustelijalla mitään liitäntää ravintoloihimme arjessaan olisikaan. (Ravintolamme ovat muuten kaikille avoimia, eli sen kun vain käymään ja tutustumaan tarjontaamme, esimerkiksi Kaivopihalla lounas alkaen 6,80 euroa!)
Ehkä erikoisin huolestunut kannanotto tuli suomalaista yrityskenttää edustavan Keskuskauppakamarin suunnasta – jonka jäsen Ylvakin muuten vielä toistaiseksi on.
Kommentti asettuu erikoiseen valoon huomioiden, että heti seuraavana päivänä Keskuskauppakamari lähetti meille jäsenilleen uutiskirjeen, joka oli otsikoitu: ”Vastuullisuudesta liiketoiminnan ajuri – mutta mistä aloittaa?”.
Saatatte kuvitella hämmästyksemme! Me yrityksenä teemme liiketoiminnallisen päätöksen, joka on täysin Keskuskauppakamarin tiedotteen hengen mukainen – ja toimitusjohtaja Romakkaniemi toteaa, että tämä on jollain tapaa ristiriidassa opiskelijoiden valinnanvapauden kanssa. (Emme muuten sivumennen sanoen tarjoa Unicafeissa hanhenmaksaakaan.)
Jos kyse on siitä, että teimme liikaa, liian vähän tai väärin, mielelläni ymmärtäisin mistä kiikastaa. Keskuskauppakamari ja sen toimitusjohtaja ovat sikäli merkittäviä yrityselämän edustajia, että kestävyysratkaisua kritisoiva twiitti, joka on vieläpä taustayhteisön virallisen kannan vastainen, vaatii selitystä. Varsinkin kun kestävyystekoja – jopa Keskuskauppakamarin oman uutiskirjeenkin mukaan – tarvittaisiin kiihtyvään tahtiin ihan jokaiselta yritykseltä.
Olen tästä samaa mieltä. Päästöjä vähentäviä konkreettisia päätöksiä tarvittaisiin yrityksissä ympäri maailman kipeästi juuri nyt, ja lähitulevaisuudessa, kauniiden juhlapuheiden lisäksi. Viimeisten kuukausien aikana on käyty kiivasta keskustelua suurten yritysten laajemmasta yhteiskunnallisesta tarpeesta huomioida sidosryhmänsä pelkän perinteisen voitonjaon sijaan. Tämän keskustelun aloitti elokuussa US Business Roundtablen julistus, jonka allekirjoitti niin Applen Tim Cook kuin Amazonin Jeff Bezos. Talouslehti Financial Times on keskustelussa asettununut samoille linjoille.
Meille Ylvassa kyse on yksinkertaisesti liiketoiminnasta. Olemme pitkäjänteisiä ja haluamme olla kannattavia paitsi nyt, ensi vuonna myös tulevaisuudessa. Haluamme toimia yhteiskunnassa, joka huomioi päästöt esimerkiksi yritystuissaan ja veroratkaisuissaan. Ylva haluaa toimia liiketaloudellisesti kannattavana yritysaktivistina ja kannustaa tähän myös muita.
Kestävyys eri muodoissaan on omistajamme tahtotila perustuen julkiseen HYYn edustajiston määrittelemään omistajastrategiaan. Kyse on 27.000 opiskelijan omistamasta yhtiöstä, joka nojaa toiminnassaan kestävyyteen ja, jonka hallituksessa valtaa käyttävät enemmistönä opiskelijat.
Nuoremman sukupolven ääneen ympäristöarvot tuntuvat sointuvan vielä vanhempia vahvemmin. Se ei vielä kuitenkaan riitä. Kehotan jokaista yrityspäättäjää rohkeisiin ja jopa radikaaleihin tekoihin yrityksensä hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Jaamme mielellämme kanssanne sen, mitä olemme itse tällä matkalla oppineet – myös sinne Keskuskauppakamarin suuntaan.
-Antti Kerppola, Ylvan toimitusjohtaja