Skip to content
Uutiset ›  Suomella ei ole optiota lykätä ilmastotavoitteita edes vaikeina aikoina

Suomella ei ole optiota lykätä ilmastotavoitteita edes vaikeina aikoina

Ylvan toimitusjohtaja Leea Tolvas kokoaa kirjoituksessaan yhteen Ylvan vastuullisuustyön tulokset vuodelta 2022.

Takana on historiallinen kevät, jonka huipennuksena Suomi hyväksyttiin huhtikuussa 2023 Naton jäseneksi. Päätös Suomen jäsenyydestä on jo lyhyellä aikavälillä tuonut mukanaan paljon hyvää: se on muun muassa tasoittanut yritysten investointiympäristön ennakoitavuutta. Suomalaiset ovat kannattaneet Nato-jäsenyyttä huomattavan yhtenäisenä joukkona. Vielä vuonna 2019 yli 60 prosenttia kansalaisista vastusti sotilasliittoon liittymistä. Muutos on ollut hämmästyttävän nopea, ja syy siihen on kaikkien tiedossa.

Venäjän helmikuussa 2022 aloittama hyökkäyssota Ukrainaan muutti yhdessä yössä paitsi suomalaisten Nato-kannat, myös maamme yritysten viestintäkulttuurin: Ukrainan sota on todennäköisesti ensimmäinen humanitaarinen kriisi, johon yritykset ovat ottaneet avoimesti kantaa liiketoiminnasta ja toiminta-alueesta riippumatta. FIBSin toteuttaman yritysvastuupulssin vastaajista jopa puolet uskoo, että Ukrainan sota muuttaa oman yrityksen suhtautumista maailman konflikteihin.

Ylvalle yhteiskunnalliset kannanotot ja yritysaktivismi ovat olleet luonteva osa toimintaa jo vuosikymmenten ajan. Emme ole hidastelleet tekojemme kanssa tai varoneet kannanottojamme – silloinkaan, kun olemme tienneet niiden aiheuttavan paljon vastalauseita. Toisin kuin monet kilpailijamme, haluamme nostaa keskusteluun myös sen, missä emme ole onnistuneet. Uskomme, että radikaali avoimuus auttaa toimialojamme eteenpäin enemmän kuin oman toiminnan kaunistelu ja pelkkään hyvään keskittyvä hymistely.

Kuten minkä tahansa yrityksen, myös Ylvan liiketoiminta tähtää kasvuun, mutta pelkän voitontavoittelun sijaan toimintaamme ohjaa suurempi tarkoitus: onnellisen ja aktiivisen opiskelijaelämän mahdollistaminen omistajayhteisömme Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan 25 000 jäsenelle. Liiketoimintamme tavoitteena on myös parempi ympäristön tila. Teemme sen eteen joka päivä konkreettisesti töitä kehittäessämme kotikaupunkiamme: ylihuomisen Helsinkiä. Ylvan yhtiöjärjestykseen on kirjattu, että olemme sitoutuneet Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteeseen. Meillä ei ole tiedossa, että yksikään toinen suomalainen yritys olisi tehnyt vastaavanlaisen sitoumuksen.

Ylvan hiilipäästöt laskivat vuonna 2022 yhteensä 47 prosenttia

Yksi tärkeimmistä tavoitteistamme on hiilineutraaliuden saavuttaminen vuoden 2025 loppuun mennessä. Vuoden 2022 aikana teimme sen eteen töitä hartiavoimin, mikä näkyy myös tuloksissa. Siirryimme heti vuoden ensimmäisestä päivästä lähtien hankkimaan kaiken kiinteistöissämme käytetyn energian päästöttömänä, minkä ansiosta kaikki Ylvan kiinteistöt toimivat nyt täysin hiilineutraalisti ja kokonaispäästömme käytännössä puolittuivat.

Kesällä 2022 laskimme kaikkien opiskelijaravintoloissamme myynnissä olevien aterioiden hiilijalanjäljen. Tyypillisesti tällaiset laskennat perustuvat ravintola-alalla yleisiin tietokantoihin tai keskiarvoihin. UniCafessa teimme pohjatyön huomattavasti tarkemmin: purimme reseptit auki ainesosa kerrallaan, ja selvitimme jokaisen raaka-aineen hiilijalanjälkitiedon vertaisarvioiduista tutkimuksista. Tieteeseen pohjautuvan laskennan ansiosta pystymme huomioimaan hiilipäästöt ruokalistasuunnittelussamme ratkaisevasti aiempaa tarkemmin, sekä viestimään asiakkaillemme UniCafessa tarjoiltavan ruoan ilmastovaikutuksista läpinäkyvästi.

Ruoan hiilipäästöjen vähentäminen on tärkeässä roolissa myös vuoden aikana lanseeraamissamme uusissa ravintolakonsepteissa. Huhtikuussa 2022 avautuneen Well Catering -verkkokaupan tuotevalikoimassa kasvis- ja vegaanivaihtoehdot ovat kiinteä osa normaalia valikoimaa, eikä niiden perään tarvitse kysellä erikseen. Joulukuussa 2022 avasimme Kaivopihalle historiamme ensimmäisen täysin vegaanisen opiskelijaravintolan: Myöhä palvelee päivisin lounasravintolana ja muuttuu iltaisin karaokebaariksi.

Vaikutamme arvoillamme myös oman työyhteisömme ulkopuolella

Vuonna 2022 teimme töitä myös sosiaalisen vastuun, inklusiivisuuden ja tasa-arvon puolesta. Julistimme kaikki tilamme ja työyhteisömme syrjinnästä vapaaksi alueeksi. Olimme Helsinki Priden virallinen yhteistyökumppani jo kolmatta kertaa putkeen. Oppiaksemme lisää erilaisuudesta, sen hyväksymisestä ja sen kanssa elämisestä järjestimme koko henkilöstöllemme yhdenvertaisuuskoulutuksen. Osallistuimme myös Ukrainan sodan uhrien auttamiseen, ja annoimme Helsingin yliopistossa opiskeleville ukrainalaisnuorille kodin kesän ajaksi Domus Academicalta.

Ylvan toiminnassa ei ole senttiäkään tilaa korruptiolle. Vuonna 2022 loimme vuokraustoimintaamme vastuullisuusliitteen, jonka kaikki uudet vuokralaisemme allekirjoittavat ennen vuokrasuhteen alkua. Pelkkä sopimus ei vielä riitä takaamaan, että vuokralaistemme toiminnassa ei olisi korjattavaa. Se on kuitenkin tehokas tapa kertoa arvomaailmastamme ja nostaa korruptioon ja ihmisoikeuksiin liittyvät kysymykset luontevasti osaksi keskusteluja jo ennen vuokrasopimuksen solmimista. Jatkoimme myös työtämme rakennusalan harmaan talouden kitkemiseksi Inklusiivinen työmaa -hankkeessamme. Hanke on käynnissä Lyyran ja Grand Hansan työmailla.

Vastuullisuustavoitteiden etenemisestä kertovat luvut ovat mukana tilinpäätöksessämme

Vastuullisuustyömme keskittyy nyt ja tulevaisuudessa konkreettisiin tekoihin. Koska haluamme toimia läpinäkyvästi ja avoimesti, kerromme vuosittain vastuullisuustavoitteidemme edistymisestä osana vuosiraportointiamme, vaikka sitä ei kokoiseltamme yritykseltä edellytetäkään. Vuonna 2022 toimme ensimmäistä kertaa vastuullisuustyötämme koskevat luvut osaksi tilinpäätöstä ja toimintakertomusta. Kiinteistöjemme hiilipäästöt ja kasvis- ja vegaaniaterioiden osuudet ravintoloidemme kokonaismyynnistä todennetaan tästä eteenpäin osana tilintarkastusprosessiamme.

Ukrainan sodan vaikutukset ovat muokanneet yritysvastuun kenttää uuteen asentoon poikkeuksellisella tavalla. Vielä poikkeuksellisempia ja arvaamattomampia ovat kuitenkin olleet sodan aiheuttamat kokonaisvaikutukset yritysten toimintaympäristöön. Sota on heikentänyt energian, raaka-aineiden ja työvoiman saatavuutta, ja yleisen inflaation myötä hinnat ovat nousseet. Lisäksi syksyllä 2022 alkanut euriborkorkojen nousu on ennennäkemättömästi kasvattanut rahoituskustannuksia. Yritykset – Ylva muiden joukossa – ovat tilanteessa, jossa sekä tulevaisuuden ennakointi että kannattavan liiketoiminnan tekeminen käyvät yhä vaikeammaksi. Seurauksena valtakunnan politiikassa on alkanut kuulua ääniä, joiden mukaan vastuullisuustyöhön panostamisen aika ei ole nyt, tai tavoiteaikataulua pitäisi ainakin lykätä.

Ennen historiallista liittymispäätöstä Suomessa käytiin vuosien ajan keskustelua Nato-optiosta. ”Optio” tarkoitti käytännössä, että Suomella on mahdollisuus liittyä Naton jäseneksi, mikäli maamme turvallisuustilanne olennaisesti heikkenee. Ilmastotavoitteiden lykkäämistä kannattavat äänenpainot antavat ymmärtää, että voisimme vastaavalla tavalla ryhtyä toimiin silloin, kun se meille parhaiten sopii.
Me Ylvassa olemme luonnollisesti tästä täysin eri mieltä. Maapallon osalta mahdollisuus optioihin on kulutettu loppuun jo kauan sitten. Päätökset ja teot ilmaston puolesta on tehtävä nyt, vaikka niiden lykkääminen talouspaineiden keskellä tuntuisikin houkuttelevalta. Kuluneen vuoden aikana olemme sopeuttaneet ja sopeutuneet, innovoineet uutta ja luopuneet vanhasta. Vastuullisuudesta emme ole kuitenkaan tinkineet. Meillä ei yksinkertaisesti ole siihen varaa.

Leea Tolvas, toimitusjohtaja

Tutustu Ylvan vastuullisuustekoihin.